Asal Usul Ketupat Sotong, Makanan Khas Melayu yang Memiliki Filsafah Saling Memaafkan

Rabu 10-04-2024,11:39 WIB
Reporter : Tianzi Agustin
Editor : Agus Faizar

Berikut ini Resep Ketupat Sotong 

Bahan-bahan

1. 2 cawan beras pulut

2. 1 kotak santan Sedikit garam

3. 1 kilo sotong segar

4. 2 keping nise atau gula melaka

5. 1 biji bawang merah | dihiris

6. Sedikit halia | dihiris

7. 3 helai daun pandan

8. Sedikit halba

9. Air secukupnya

BACA JUGA:Terungkap Kemana Sosok Ayah di Kaleng Biskuit Khong Guan, Langsung dari Pelukisnya

Cara memasak ketupat sotong

1. Bersihkan beras pulut. Rendam dengan sedikit santan dan garam. Biarkan sehingga kembang dalam sejam.

2. Basuh sotong bersih-bersih. Terpulanglah mahu siat kulitnya atau tidak. Kemudian toskan.

3. asukkan beras pulut yang telah direndam tadi. Isikan separuh saja dalam sotong, letak kepala sotong dan cucuk dengan pencungkil gigi untuk mengelakkan beras pulut terkeluar atau sotong pecah.

Kategori :