Iklan RBTV Dalam Berita

Makanan di Hari Lebaran! Ini Asal Usul Ketupat Palas, Ini Resep dan Cara Pembuatannya

Makanan di Hari Lebaran! Ini Asal Usul Ketupat Palas, Ini Resep dan Cara Pembuatannya

Makanan di Hari Lebaran! Ini Asal Usul Ketupat Palas--

2. 1/2kg santan pekat

3. 1 cawan air

4. 1 sudu makan garam kasar

5. 2 sudu makan gula

6. Daun palas secukupnya

BACA JUGA:Intip Sejarah Lengkap Biskuit Legendaris Khong Guan, Selalu Eksis Ketika Momen Lebaran Idul Fitri

Cara buat ketupat palas lemak yang sedap untuk raya.

  1. Beras pulut dibersihkan dan rendam selama 12 jam. Kemudian kukus hingga masak.
  2. Campurkan santan bersama air. Kemudian masak santan tersebut bersama gula dan garam hingga mendidih.
  3. Masukkan pulut yang baru siap dikukus ( panas-panas) ke dalam bekas bersesuaian dan masukkan santan. Gaul hingga sebati dan biarkan seketika.
  4. Bila pulut telah sejuk, bolehlah dibalut dan dibungkus menggunakan daun palas. Lakukan hingga habis.
  5. Setelah siap, ketupat boleh dikukus atau direbus seketika supaya rasanya lebih sedap dan tahan lama.

BACA JUGA:Serba-serbi Ramadan 2024, Muda-Mudi Desa Permu Bawah Kepahiang Pawai Obor Sambut hari Kemenangan

Terdapat beberapa macam jenis ketupat sesuai bentuk, bahan baku, dan jenis pembungkusnya. Dilansir dari food.detik.com, berikut lima jenis ketupat dari berbagai daerah di Indonesia

1. Ketupat Pulut

Ketupat pulut merupakan ketupat yang terbuat dari beras ketan. Ketupat ini merupakan hidangan yang berasal dari Medan, biasanya dimakan dengan lauk rendang atau gulai kambing.

2. Ketupat Kapau

Ketupat kapau merupakan ketupat yang dibuat dari daun kapau. Ketupat ini merupakan ikon Kota Pekanbaru. Penggunaan daun kapau tersebut diyakini dapat membuat ketupat bertahan lebih lama.

BACA JUGA:Siapa Pemilik Biskuit Khong Guan? Biskuit Ikonik Saat Momen Lebaran Idul Fitri di Indonesia

3. Ketupat Palas

Cek Berita dan Artikel yang lain di Google News

Sumber: